pix1-s.gif (35 bytes)
Förmedlingstjänst för uthyrning av stugor, lägenheter och rum.
 
Svenska flaggan gul och blå, tänk på att hala den till kvällen Dagens namn >>>>>

 Redaktionen 0684-668590

E-Post

Företag - Länka din hemsida Klicka
Se våra reportrar Klicka
 

Den 30:e skrev ivc:
Strålande sol och 20 grader idag. Säsongspremiär för 4-hjulingsbanan på Hedlanda och serveringen är öppen 09.00-16:00. En flygmaskin med personer från Holland som varit på besök i Linsell startade på förmiddagen. Fler besökare väntas nu i helgen. På torsdag nästa vecka börjar lägret för Young Pilots, då kommer det att bli flygverksamhet fredag och lördag eftermiddag.

Den 29e skrev ivc:
Ingen frost på morgonen trots klarblå himmel, det blir en mycket fin dag. Nu är det högtid för tillfälliga serveringer. Hedlanda flygservering öppnar för säsongen. I köket finns denna sommar Aster Katema. Hedlanda har sommaröppet för 5:e året, det finns förutom kaffebröd, våfflor och smörgåsar även enklare luncher. För gästerna är det lite extra trevligt när flygplan anländer. För barnen finns en 4-hjulingsbana som öppnar den 30 juni.

Den 28:e skrev ivc:
Efter en frostnatt kommer solsken. Det var nog många som fick ta fram isskrapan till bilens vindruta i morse, men dagen blir något varmare. Byggboomen finns även på Storhogna där nya tomtområden är tillgängliga. Bilden är från ett nybygge på Dalvallen med utsikt mot M-huset. Stuga i 1 ½ plan, gäststuga och dubbelgarage är ingen ovanlig syn i de nya tomtområden. På lördag har VDLN slutrea för andra gången, senast blev det stor rusning, ICA-parkeringen fylldes som om det vore högmässa i kyrkan.

Den 27:e skrev ivc:
Uppklarande och bortåt 10 grader varmt, inget väder för mjukglass precis. Vägbygget mellan Utanbergsvallarna och Rätan rullar på. Det påverkar även korsningen vid Utanbergvallarna där vägen skall bli dubbelfilig eller förses med svängfil. Framkomligheten är nedsatt under sommaren. Genom Hede byggs det gång och cykelbana från OK och västerut. Mest spännande byggprojektet är ändå det nya centrum som bygga i Björnrike.

Den 26:e skrev ivc:
14 grader, uppklarnade men några regnskurar kan det bli. Vem kunde tänka sig att utvecklingen i området skulle leda fram till en husfabrik. P-O på Storhogna drog den slutsatsen och har nu byggt en fabrik för husproduktion. Storhogna Timmerhus. Fabriken ligger mellan Storhognas infart och Utanbergsvallarna. Rimligtvis borde det bli en arbetsplats för 10-12 personer, det är ju helt fantastiskt och en effekt av turismen. Grattis Bergs kommun som får ännet en arbetsplats.

Den 23:e skrev ivc:
Bra början på midsommarafton. Halvklart, höga moln och 16 grader. På Hembygdsgården har Karin och Lisa varit sedan gryningen och förberett dagen. Att fixa sill-lunch för drygt 100 besökare tar lite tid. 200 ägg är kokta och skalade, 25 kilo potatis skall borstas och kokas med massor av dill. Åtta sorters sill och många sallader står på bordet när midsommargästerna kommer. Tårtan och kaffetåren finns också såklart.

Den 22:a skrev ivc:
Halvklart med många vackra cumulus och 14 grader varmt. Sommartider är också tiden då skolungdomar erbjuds jobb på många ställen. Kyrka, kommunen, hembygdsgårdar och föreningar brukar vara vanliga arbetsplatser. På Hedlanda Flygplats jobbar Anton Halvarsson med vaktmästeri. Det blir underhållsarbete, gräsklippning, service, målning mm. Anton får även hjälpa till när flygmaskiner skall tanka.

Den 21:a skrev ivc:
Sol och blåst och 12 grader på årets längsta dag, I morgon vänder det och det börjar bli mörkare. Om två dagar ska vi klä midsommarstången och binda ringar av blomster. Just nu verkar det mest finnas Smörblommor på ängarna, sju sorter under kudden kan bli problem. Midsommar i Vemdalen firas på Hembygdsgården enligt tradition, musik, lekar, hembakat och stångstörtning. 11:30 serveras sill-lunch på logen.

Den 20:e skrev ivc:
Solig förmiddag med en del Cumulusmoln, Kan bli skurar på eftermiddagen, temperaturen stannar nog vid 15 grader. På Björnrike växer områdets 25:e restaurang upp. Högt upp i slalombackarna ligger den med stora solaltaner i söderläge och utsikt mot Sonfjället. Gissningsvis blir det inte någon lågpristänkande på menyn, men antagligen prisvärt. Granngårds blir det hus med bostadsrätter och konferenslokaler.

Den 19:e skrev ivc:
Efter en kylig natt är det strålande sol och det blir nog 15 grader idag. På Macken har det blivit tillökning. Ebba Eskilsson ska jobba där över sommaren, Ebba har butiksvana från skidshoppen på Skalet. Helgen i Vemdalen har varit lugn sett med världsliga mått. Inga skogsbränder, rån eller bilattentat. Det mest Internationella i Byn är mannen vid ICA som förväntar sig lite pengar i burken från oss kunder. Killen är artig och trevlig och kan verkligen ta dagen som den kommer.

Den 16:e skrev ivc:
Sol och värme inleder fredagen, med lite tur kan det bli en grillkväll. En vecka kvar till midsommar och sedan vänder det men det blir en fin sensommar och höst. Förr i tiden fanns det i varje liten by en gårdssåg. Dit fraktade bönderna sina träd för att få dem sågade till plank och bräder. På den tiden behövdes inte någon millimeterpression på virket för att bygga sig en stuga eller ladugård. I Vemdalen finns minst en såg kvar som används.

Den 15:e skrev ivc:
Den årliga fotbollsmatchen mellan elever och lärare spelades idag på förmiddagen. Domare är traditionsenligt L-G Tjärnås. Eleverna utklassade lärarna. 5-0 blev det innan L-G blåste av matchen. Dagen lirare var Krille Plage från Vemhån som dunkade in tre mål. Lärarna ville ha revansch men tyvärr är det sommarlov nu.

Den 15:e skrev ivc:
Solsken och kanske upp mot 18 grader idag. Nu är det sommar även i Vemdalen när Vemdalsbagarn öppna sitt sommarcafé men nysnickrad altan i morgonsolen. Öppet mån-fre från åtta på morgonen, det kompletterar Café Åtgårdens öppettider som är tor-sön från 10-17. Fajten om bibliotekets flytt till Hede verkar över nu. Skolan byggs ut med lokaler för ett skolbibliotek, tänk hur det kan svänga i besluten

Den 14:e skrev ivc:
Bättre väder idag sol men inte värsta värmen. På våren och försommaren brukar vi höra ljudet av vedkapning och klyvningen. I år har det varit ovanligt tyst i byn vad gäller vedhanteringen. Kan det bero på att gårdarna återupptagit den farliga och ljudlösa skruvklyven. Finns flera personer i Byn som trasslat in fingrarna i den. Nu är den vanligtvis mest som skådebröd och en påminnelse om gamla tider.

Den trettonde skrev ivc:
15 grader och solsken på förmiddagen. Den gamla timmerstommen på Österlånggatan 30 renoveras och byggs ut till bostad. Huset låg tidigare vid skolan och var då slöjdsal. När det byggdes ny skola för snart 100 år sedan flyttades stommen till nuvarande adress och inreddes till enklare boende. Nu ska det bli nytt liv i kåken som ligger vackert vid Lövåsbäcken.

Den tolfte skrev ivc:
15 grader, mulet och låga moln över byn - igen. Inge sommarhetta i antågande, kanske lite sol i mitten av veckan och över skolavslutningen. ICA Vemdalen By tror i alla fall på en odlingssommar. Nu har de fyllt på med några hundra pallar med jord och gödsel, 4 säckar för 100-lappen. Ryktet säger att det är många nya bosättningar på gång i byn med familjer som flyttar in permanent.

Den nionde skrev ivc:
15 grader, mulet och låga moln över byn efter senaste regndagarna. Ingen större rusning till byn ännu från turisterna men det är ju bara juni och första sommarmånaden. Idag är det skolavslutning på gymnasiet. Efter champagnefrukost och betyg ser ungdomarna fram emot att stå på ett falk och åka genom stan. I Vemdalen får eleverna vänta en vecka till på examen med promenad från skolan till Hembygdsgården.

Den åttonde skrev ivc:
Stormen har bedarrat och strömmen är åter, datorerna funkar, solen skiner. Det var nog många träd som föll över ledningar och vägar i går kväll. Hästarna i Lisas hage ser ut att klarat natten men de funderar nog på hur det kan bli på detta vis. Många som satt upp partytält inför sommarverksamheten får nog göra det en gång till idag. Trafikverket rensar längs vägarna från olagliga skyltar såsom LOPPIS, CAFÉ mm.

Den sjunde skrev ivc:
17 grader, solsken och en sydvästlig vind. På Hembygdsgården firades Nationaldagen enligt tradition. Andakt, fika och sång av kören. Förnyelsen är utdelning av förtjänsttecken och gåvor till nytillkomna personer i byn. Kristina informerade om alla händelser som kommer att ske på Hembygdsgården i sommar. Varken Hembygdsgården eller Ekbergs kunde slå publikanstormningen som utförsäljningen på VDLN åstadkom. Parkeringen på ICA och vid kyrkan var lika full som om det vore begravning eller påskafton.

Den femte skrev ivc:
Fortfarande mulet efter nattens regn men 11 grader och uppklarnade till eftermiddagen. Ännu en aktivitet som bekräftar att det är sommar. Ekbergs Outlet har öppnat på GT-gården i Vemdalen By. Det är för 7:e året som Jenny Ekberg basar i lokalen. Outlet och försäljning i tält är alltid ett utflyktsmål, goda exempel är tältet i Funäsdalen som har återuppstått i 40 år samt det i Åsarna som är öppet året runt.

Den andra skrev ivc:
Nollgradigt i natt men det blir solsken och kanske 12 grader frampå dagen. Finns nog möjlighet att det blir grilltajm till kvällen. Örndalen har kommit ett steg närmare verkligheten, nu återstår om Naturvårdsverket kommer att överklaga. På byn har åkeriet matjordsproduktion med snabb leverans för den som kan behöva en skopa. Det är en intressant teknisk lösning för att sortera fram matjord ur en mix av material.

Den första skrev ivc:
Fem grader, molnbas i trädtopparna och ett lätt regn. Vilken bra start på sommarmånaden. Bortsett från det så byggs det vidare på Björnrike. Ett stort hus med bostadsrätter byggs högt upp nästan i en av backarna med vacker utsikt mor Sonfjället. Vägg i vägg med bygget blir det även en konferensanläggning och en restaurang. Nya utmaningar för varubilarna till vintern som ska leverera den ryska kaviaren till gästerna.

Annonsera på vemdaleninfo Klicka
Se våra reportrar Klicka
Byns Bibliotek Klicka
Dagens text Klicka