MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

CUMULUS

CUMULUS 19 grader och molnigt över Skalsfjället, sydliga vindar. Fredag och kanske en kväll där det går att sitta på någon uteservering i Vemdalen By. Just nu finns det många fastigheter till salu i Vemdalen By, kanske 6-7 stycken. Ett bra läge för inflyttning när de flesta ligger i byns centrum med gång- och cykelvägar till skola och aktiviteter. Det finns även ett 20-tal byggklara tomter för den som vill ha något helt nytt.
Nyheter
2024-08-30
Ragnar Dillner

FIXA VÄGREN

FIXA VÄGREN Halvklart, 18 grader, höga moln och en sydlig vind. Egentligen en underbart fin dag. Omledningen av väg 84 är över, byte av vägtrumman är avklarat. Nu pågår rensning av vägren i Vemdalen By längs vägen mot Vemhån. Kan vara lite trångt vid bron över Norrveman. Torsdag då är återvinningen i Hedeviken öppen till 17. Besök gärna Hedlanda servering.
Nyheter
2024-08-29
Ragnar Dillner

KLIPP TILL

KLIPP TILL Solig och varm dag men blåsigt. I Coophuset finns inte bara Coop. Frisörföretaget. K.A.M Frisör Makeup finns på nedre våningen med ingång från Coop och från parkeringen. På övre planet finns Fastighetsbyrån samt två andra företag, det ena sysslar med kroppsvård och det andra är ett Konsultbolag som b.l.a hjälper företag och organisationer med olika ansökningar till myndigheter.
Nyheter
2024-08-28
Ragnar Dillner

KARL XI:s VÄG

KARL XI:s VÄG Molnfri morgon och 12 grader redan i tidig förmiddag. Kan detta vara inledningen på en tillfällig värmebölja. Sådana dagar förstår vi varför det fjällvandras, målet finns vid Jaktstugan på Vemdalsskalet. Det byggs fortsatt i Vemdalen By. Ett nytt fint område finns längs Karl XI:s väg som ligger ganska centralt i Vemdalen. Redan nu är det ett 20-tal hus som är en blandning av permanent- och fritidsboende.
Nyheter
2024-08-27
Ragnar Dillner

HUSDJUR

HUSDJUR 12  grader och tämligen klart på himlen, en fin sensommardag väntas. Alpackorna i Vemdalen By har det skönt på betet mitt i byn. Djuren är ett populärt utflyktsmål för promenader i byn, speciellt när bekanta kommer på besök. Det är fortfarande sommar men i år har det inte varit allt för många sammanhängande soldagar för strandhäng. Nu går vi in i hösten som vi hoppas ska ge oss de fina färgerna. Det är hög tid fär svampsäsongen vid gränstrakterna.
Nyheter
2024-08-26
Ragnar Dillner

TILLVÄXT PÅ HÖJDEN

TILLVÄXT PÅ HÖJDEN 16 grader, mulet och just nu uppehåll. En lätt sydlig vind sveper genom byn. Det är klart att det kommer skurar men till kvällen får vi hoppas på solsken. På bilden ser vi tydligt hur Vemdalen By växer på höjden. Nytt område med tomter finns även ändå högre upp. Den som kör genom Vemdalen By är är lite uppmärksam ser att björkarna längs genomfarten är friserade. Detta för at få bättre sikt samt underlätta för snöröjningen. Finns såklart många andra platser i byn där sikten kunde förbättras. Röjningen utfördes av Skogspraktikern, ett Svegsbaserat företag med stort verksamhetsområde.
Nyheter
2024-08-23
Ragnar Dillner

TRÄDFÄLLNING

TRÄDFÄLLNING 12 grader och låg stratus som lättar och släpper fram solen. I Vemdalen By är det varning för trädfällning i höjd med skolan, när avverkningen börjar är osagt just nu. När den blir av kan det påverka trafiken. På fjället kan det vara lite blött längs lederna men om målet är en våffla på Jaktstugan så blir turen enklare. Asfalteringen vid Coop är klar, nu är det enklare att dra kundvagnen till bilen för lastning. Ofta asfalteras det lite här och där vid olika tillfällen i en by. Tycker det borde finnas en samordningsfunktion så skulle det bli mer rationellt.
Nyheter
2024-08-22
Ragnar Dillner

FÄRGGLADA

FÄRGGLADA Mulet, uppehåll, lätt nordlig vind, plus 14 grader. Den här veckan välkomnar vi ett nytt ansikte  på Macken. Inga-Lill är även känd från Räddningstjänsten i Vemdalen By. Det är alltid kul nytt och det kan vara så att nya kunder även lockas till Macken. Den här veckan när det läggs asfalt på Coop finn en ny grupp med jobbare som säkert kommer och tar en grillad med bröd och en fika. Passa på och ta en Trisslott också vid ett besök så kanske du hamnar i tv-studion och blir miljonär.
Nyheter
2024-08-21
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS Plus sju grader och Stratus över Vemdalen By. Molnen är på gång att luckras upp och det blir en solig dag. Nu börjar det dra ihop sig för att säkra vedhållningen till vintern. Saknar man egen skog så blir det att handla av någon av det som är i vedbranschen, i Vemdalen By finns det många och flera av dem har hemleverans inom byn. Måndag och förberedelserna för asfaltering av parkeringen på Coop fortsätter.
Nyheter
2024-08-19
Ragnar Dillner

BELÄGGNING

BELÄGGNING 16 grader, cumulus och solsken, lite byiga vindar från nordväst. Vi Coop i Vemdalen By pågår asfaltering av parkering, i stort set är hela parkeringen blockerad för detta. Fredag och hyfsat väder som ska bli ännu bättre i morgon. Hedlanda Flygförening har ett evenemang på lördag 17 augusti. Veteranbilsträff samt Bakluckeloppis, kanske kommer även veteranflyg. Man nog säga att nästan alla flygplan är veteranflyg. På byn fortsätter Bovre med sin utförsäljning av Samiska varor.
Nyheter
2024-08-16
Ragnar Dillner

FRAMGÅNG

FRAMGÅNG Efter regn torkar det upp, 15 grader på dagen. Ikväll möter Vemdalens fotbollsdamer Frösön kl. 19. Damerna i Vemdalen är framgångsrika och har vunnit serien men valt att spela kvar i den lägre divisionen av praktiska skäl och spelglädje. Onsdag och Lill-lördag vad kan man hitta på då. För den som gillar promenader rekommenderas en tur till Jaktstugan och en frasvåffla. På lördag är det veteranbilsträff och Bakluckeloppis på Hedlanda. 11-16. Gratis plats för alla försäljare. Servering såklart och Stefan Ström underhåller.
Nyheter
2024-08-14
Ragnar Dillner

OMLEDNING

OMLEDNING Efter nattens Norrsken har vi superhög molnbas där solen tränger genom skyarna. 15 grader och en lätt nordvästan råder. I Vemdalen By vid korsningen nära kyrkan finns nu omledningspilar som visar hur trafiken mot Sveg respektive Funäsdalen ska ledas. Detta då väg 84 mellan Linsell och Hedeviken är stängd. Det beror på en för högt liggande trumma med för lågt vattenstånd som hindrar fisk och andra djur att förflytta sig uppströms. VV ska nu byta vägtrummor vi platsen. Ett arbete som kan ta två veckor.
Nyheter
2024-08-13
Ragnar Dillner

IINDUSTRIBYN

IINDUSTRIBYN 12 grader, uppehåll och nordvästliga vindar.
Hede är en industriby tämligen mitt i Härjedalen som med sina drygt 700 invånare blomstrar, trots halveringen sedan 1980. På 80-talet fanns många mekaniska verkstäder, bl.a. tillverkades skidliftar hos Bengts Verkstäder men störst och tyngst var HEMEK som var Calle Larsons verkstad där tillverkades den bästa skogsmaskinen. En maskin som under ständig utveckling med ny teknik och ergonomi för att skapa en modern arbetsplats i skogen. Fortfarande finns företag kvar sedan storhetstiden. STEELEX är ett av dessa, de är specialister på rostfria produkter samt på vattenskärning. Kommunen investerar i Hede genom att bygga 20 nyproducerade lägenheter, inflyttning nu under hösten. Även Hede skola är under totalrenovering inklusive skolgården. Samtidigt har Hede Företagsgrupp på många sätt arbetet för en vackrare By, det märks. Hede har även två Hoppbackar uppförda av företagaren Alf Hedström. Folkparken är vida känd för Svenska artister. Carola lockade 8000 besökare 1983 när hon hade turnèpremiär.
Nyheter
2024-08-12
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Efter några regniga dygn har vi tendens till solsken och hela 18 grader. Fredag och kanske många ser fram emot att tända grillen till kvällen, finns gott om köttbitar på ICA för din grillkväll. Hyreshus nummer fyra bakom Coop har nu kommit upp i takhöjd. Ser fram emot när området är avstädat och det grönskar på gräsmattorna.
Når vi går på restaurang med bordsservering så tänker man på vad man som ingår i priset. Förutom råvaror så betalar vi för den service vi får. Viljan finns på många ställen men kunskap saknas, man kan tex. både servera och duka av på många sätt men utbildningen varier kan jag konstatera. Köket gör ett bra jobb men heleten kan sjunka med brist på utbildning.
Nyheter
2024-08-09
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Ihållande regn, 17 grader varmt. Kan man kalla det marknadsväder. Knallarna som gör sin sista marknadsdag för denna säsong på Hembygdsgården borde på en bättre avslutning. Kanske kan solen titta fram på sen eftermiddag.  Bara för att marknadsdagarna är över är sommaren inte över. Det mycket kvar av sommaren, vi har resten av augusti och sedan kommer september med alla vackra höstfärger. Nästa lördag den 17 augusti är det evenemang på Hedlanda. Veteranbilsträff och bakluckeloppis, det är gratis att ta plats. Serveringen öppen med bl.a. Grillbuffé.
Nyheter
2024-08-08
Ragnar Dillner

INFRASTRUKTUR

INFRASTRUKTUR 16 grader och uppklarande efter en morgon i dimma. Det blir flygväder för gästerna som parkerat under natten på Hedlanda Flygplats. Hedlanda är mötesplats för privat- och Taxiflyg. Flygplatsen är en viktig del av Härjedalens infrastruktur. Flygplatsen har serveringen som är öppen minst tre dagar i veckan. Övrig tid är den ändå oftast bemannad och då finns det enklare fika för de som anländer. Det gäller inte bara flyg utan även bilburna och de som ställer sin husbil för natten. Just denna vecka är även brandflyget placerat på Hedlanda.
Nyheter
2024-08-06
Ragnar Dillner

HÖJANNA

HÖJANNA Hög molnbas med blåa gluggar, 20 grader. Blir en fin dag. Men en liten regnskur kan det nog erbjudas.
Höjanna! Slåtter! Hässjning! Det ägnade man sig åt förr, nu för tiden balar man i olika färger men mestadels i vitt. Tiden med häst och riva är passerad liksom 5-litersflaskan med Grönvalls Svagdricka. Måndag och ny vecka med nya semesterfirare på besök i byns butiker. På torsdag är det marknad igen, kan vara den sista för sommaren så passa på med ett besök.
I Vemdalen by har det många husbilsägre under senare år. Skulle inte förvåna mig om det snart bildas en Facebookgrupp. (Vi med husbil i Vemdalen By).
Nyheter
2024-08-05
Ragnar Dillner